Algemeen

Matterport 3D tours zijn zo realistisch dat ieder detail telt en zichtbaar is tijdens de opname. Het is immers een 3D scan, dus niets blijft verborgen voor de camera. Daarom inspecteren we net als bij 360 graden fotografie alle ruimte en vertrekken vooraf. Bovendien krijgen we zo inzicht over de route. Omdat we tussen de scans door geen wijzigingen meer aan kunnen of mogen brengen. (anders kloppen de scans niet meer). Als het scanproces beëindigd is kunnen er geen wijzigingen meer aangebracht worden. Hierdoor kunnen er ook geen personen in de ruimte aanwezig zijn. Het is dan ook van belang dat de ruimten en vertrekken in orde zijn

Scanproces

Nadat de ruimtes zijn gecontroleerd en gereed zijn starten we met het maken van de matterport 3D tour. Dit doen we met een 3D camera die scans maakt en de ruimtes in 3D vastlegt.

De camera wordt aangestuurd via een iphone of iPad waarop we direct iedere scan kunnen bekijken. Na iedere scan verplaatsen we de camera en maken we een nieuwe scan. Dit proces kan 2 tot 3 uur duren net zo lang dat we het hele gebouw als 3D model hebben.

De afstand tussen de diverse standpunten van de camera zijn na onze ervaring het best op maximaal 1,5 meter. Het aantal scans dat we maken hangt sterk af van de totale operavlakte van het te scannen object. Dit bepaalt ook mede de prijs (indicatie voor een ruimte tot 350 m² verdeeld op 4 etages met trappen hebben we in totaal ongeveer 120 scans nodig, met in inachtneming de 1,5 meter tussen iedere scan) . Tijdens het scannen brengen we meteen markeringen aan in het 3Dmodel zoals ramen, spiegels en de grenzen van het model dit omdat de software dit niet automatisch herkent en omdat achteraf te doen na het scannen is vrij complex daar dit namelijk dient te gebeuren voor dat de 3D matterport geüpload word naar de server van matterport in de Verenigde Staten. Dit zorgt uiteindelijk voor een beter eindresultaat.

*(wij werken hiervoor met een iphone of ipad daar alleen het scanproces van de matterport software ios ondersteund, sinds kort ook een beta voor android en deze zijn we nog aan het testen)

Kosten

De kosten van een Matterport 3D tour zijn afhankelijk van deze factoren:

  • De grootte van het object
  • Het aantal verdiepingen
  • De complexiteit van een object (open ruimtes of veel verschillende ruimtes)
  • Gewenste optimalisatie van de tour
  • Aantal aanvullende producten

Uploaden

Na de uitgebreide controles van de 3D opnames wordt het 3D model geüpload naar de Matterport Cloud in de Verenigde Staten. Dit proces neemt drie uur in beslag en is ook afhankelijk van de hoeveelheid aan scans die er zijn gemaakt.

Het verwerken van de 3D scans tot een bruikbare 3D virtuele tour duurt maximaal 24 uur. Daarna is de virtuele tour gereed. Deze is dan al geschikt voor gebruik of voor verdere aanpassingen van het 3D model (de matterport mogelijkheden zijn erg uitgebreid voor toevoegingen van bijvoorbeeld Matterport hotspots met informatie punten, video, foto’s.

Belangrijk om te weten. De gemaakte 3D scans staan in het buitenland op een server. Wat we hierboven al vermeld hebben naar de Matterport Cloud. Het Matterport product is helaas niet in eigen beheer te houden op eigen server. scanen van de opname in de cloud gebeurt via een iphone/ipad met een app van Matterport zelf. Dit is natuurlijk niet erg maar brengt wel extra kosten met zich mee. Naast dat u ons een factuur ontvangt voor het maken van de 3D Matterport Virtuele Tour, betaald u ook een jaarlijkse Fee extra aan ons die wij weer aan het bedrijf Matterport dienen te voldoen voor de hosting van het product de Matterport Tour. Mocht u hier geen behoefte aan hebben aan een jaarlijks terug kerende fee en de tour graag in eigen beheer zou willen behouden kan ik u onze maatwerk virtuele tours adviseren.

Lees direct meer over Matterport of zie onze portfolio of neem vrijblijvend contact met ons op